Air Products Home

News ReleaseNieuwe LIN-Trailer Zet Standaard in Levering van Hoge Druk Snijgassen Air Products' LIN Trailer Laat Productiviteit bij Klant Stijgen

November 03, 2004 Amsterdam

Air Products bedient sinds kort haar 'hoge druk'-klanten met een zogenaamde 'Hoge Druk Vloeibare Stikstof "(HP-LIN) Trailer. Met deze innovatieve tankwagen is de gassen- en chemicaliënproducent in staat op veilige wijze snijgassen op iedere gewenste werkdruk af te leveren, ook op hoge druk. Hiermee besparen klanten tijd en stijgt de efficiency van hun bedrijf. Bovendien verlopen de gasleveringen veel schoner en milieuvriendelijker door gebruik te maken van elektriciteit.

Arie van den Akker, Benelux Distributie Manager bij Air Products, vertelt enthousiast over de hypermoderne manier waarop Air Products haar klanten bedient. "Klanten die onder hoge druk werken, doordat ze bijvoorbeeld laser-snijmachines gebruiken, hebben een druk tussen de 20 en 30 bar nodig om hun machines te laten werken. Tot nu toe konden met de tankwagen gassen tot maximaal 18 of 19 bar afgeleverd worden. Dat leverde een tijdrovend proces op waarbij de tank van de klant eerst afgeblazen moest worden tot ca. 17 bar voordat het gas vanuit de wagen in de tank gepompt kon worden. Hiervoor moesten de machines worden stilgelegd. Dat was natuurlijk niet goed voor het bedrijf, want het stilleggen van de productie betekent een verlies van productiviteit."

Nu kan het vloeibare gas op een druk van maximaal 30 bar met de tankwagen worden geleverd en wordt het proces bij de klant niet meer onderbroken. "Door de klantentank zowel in de vloeibare fase (onder door) als in de gasfase (boven in) te vullen, wordt de druk zo veel mogelijk constant gehouden in de klantentank. Een drukregelaar op de leiding naar de eindgebruiker, zorgt voor een continue toevoer van het gas", licht van den Akker toe. "Reken maar eens uit wat voor besparing dat is, als je tien man aan het snijden hebt, en je verliest niet een half uur tot een uur op een werkdag als het gas geleverd wordt. Daarnaast is er ook nog een besparing van gas doordat de druk in de tank niet afgelaten hoeft te worden."

Om veiligheid te garanderen zit de omschakeling van het pompen van lage naar hoge druk ingebouwd in een schakelaar die bij de 'hoge druk' klant geïnstalleerd wordt. "Alleen deze schakelaar kan het hoge druk systeem van de tanker activeren", legt van den Akker uit.

Air Products gaat nog een stap verder in de service naar haar klanten toe en wel met betrekking tot de aandrijving van de cryogene pomp, die het gas van de tankwagen naar de klantentank overpompt. "Nu is het zo dat deze pompen op de dieselmotoren van de tankwagen draaien; dat betekent dat tijdens het pompen de motor staat te loeien met de daarbij behorende uitlaatgassen en stank. Niet bepaald prettig en niet goed voor het milieu. Dit hebben we nu opgelost door het mogelijk te maken onze pomp op de normale stroomvoorziening van de klant te laten lopen. Een ingebouwde frequentieomvormer zorgt ervoor dat we van 50 Hertz op de benodigde 65 Hertz uitkomen. Elektriciteit werkt een stuk schoner en milieuvriendelijker - klanten waarderen dat zeer."

Een van de grootste klanten waar Air Products haar gassen met behulp van de HP-LIN Trailer aanlevert, is Blokland Metaalbewerking in Hardinxveld-Giessendam. Jan Willem Blokland geeft aan waarom leveringen op hoge druk zo belangrijk zijn voor zijn bedrijf: "Wij snijden vooral roestvrij stalen platen en leveren halffabrikaten en componenten aan onze klanten. Wij hebben een geavanceerd machinepark met zes laser-snijmachines, die 24 uur per dag doordraaien, ook in het weekend. Continuering van onze processen tijdens bijvullen van de gastank, is dus van groot belang." Vorig jaar heeft Blokland een nieuwe tankinstallatie en ringleiding geïnstalleerd om de gastoevoer te optimaliseren. Ze beschikken nu over een stikstoftank van 22.000 liter. "We zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid. Waar we in eerste instantie onze gassen nog op pallets kregen, worden we nu bijna wekelijks in bulk aangeleverd. Air Products is in die zin met ons meegegroeid met hun hoge druk leveringen en hun professionele manier van werken."

Arie van den Akker is blij met alle positieve reacties die hij van klanten krijgt. Air Products is trots op de HP-LIN Trailer: "We hebben er straks drie in de Benelux rondrijden en in Duitsland zijn we nu ook bezig om deze nieuwe service op te starten. De Trailer maakt ons heel erg flexibel in hoe we aan onze klanten, zowel lage- als hoge druk, kunnen leveren, efficiënter en schoner. Ik denkt dat Air Products hiermee de standaard voor de toekomst van gasleveringen wel heeft neergezet."

Air Products voorziet wereldwijd klanten in de technologiebranche, de energiesector, de gezondheidszorg en in industriële markten, met een uniek pakket van producten, diensten en klantgerichte oplossingen, van gassen bij atmosferische druk, gassen voor proceschemie, speciaalgassen, materialen geschikt voor een hoge belasting ('performance materials') en chemische halffabrikaten. Na de oprichting in 1940 heeft Air Products een vooraanstaande positie verworven in belangrijke groeimarkten zoals in halfgeleiders, zuiver waterstofgas, thuisgezondheidszorg, het vloeibaar maken van aardgas en hoogwaardige verven en lijmen. Het bedrijf staat bekend vanwege haar vernieuwingsdrang, het steeds weer tot goede oplossingen komen en haar aandacht voor veiligheid en milieu in de bedrijfsvoering. Het bedrijf genereert met 18.500 uiterst toegewijde werknemers in meer dan dertig verschillende landen een jaarlijkse omzet van 6,3 miljard US dollar. Air Products werkt aan langetermijnrelaties met klanten en andere contacten, gebaseerd op waarden als begrip, integriteit en passie. Meer informatie is te vinden op website: www.airproducts.com en www.airproducts.nl.

Air Products is al meer dan dertig jaar actief in Nederland en België. De (productie)locaties bevinden zich in Terneuzen, Botlek, Europoort, Pernis, Gent, Keumiée, Nijmegen, Vilvoorde, Brussel en Amsterdam. In Utrecht is het hoofdkantoor van Air Products' Europese chemiedivisie gevestigd.

Connect with us on:

|
An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close