Air Products Home

News ReleaseGrond Onder Rotterdam CS Tijdelijk Bevroren

June 06, 2007 Rotterdam

Als onderdeel van de uitbreiding van RandstadRail, het openbaarvervoersysteem tussen Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer, wordt ook het underground station Rotterdam CS uitgebreid. Daarvoor is het bouwterrein rond het nieuw te bouwen station geconstrueerd met diepwanden tot ongeveer 38 meter onder grondwaterniveau. Op de plaats van de bestaande metrotunnel kunnen echter geen diepwanden worden aangebracht, omdat de tunnel daarvoor een obstakel vormt. Bovendien bevinden zich vanwege omliggende gebouwen trekankers in de grond. Om de bouwput toch te sluiten en vrij te houden van grondwater, is met behulp van vriestechniek een constructie toegepast waarbij een ijswand de benodigde steun biedt.

Vriestechniek, zoals ontwikkeld en geleverd door het bouwbedrijf Max Bögl GmbH, is een gespecialiseerde discipline in de civiele bouwtechniek en is gericht op de toepassing van kunstmatig bevroren grond. Grond is in bevroren toestand veel stabieler en voorkomt verplaatsing van grondwater. In Rotterdam wordt met de inzet van deze vriestechniek onder de grond een verticale waterdichte ijswand gecreëerd van ongeveer 50 meter lengte, 2,5 meter dikte en 40 meter diepte.

Om de grond te bevriezen injecteert Max Bögl vloeibare stikstof van Air Products, waardoor de grond rond de bouwput tot -50º C bevriest. Vervolgens wordt deze ijswand in stand gehouden met behulp van een pekelinstallatie. De combinatie van stikstof- en pekeltechnologie garandeert de gemeente en de inwoners van Rotterdam een veilige en milieuvriendelijke omgeving.

De ondergrondse, waterdichte ijswand kan de druk van de omliggende grond en het grondwater weerstaan. De vriesinstallatie bestaat uit een gesloten circuit van pijpleidingen en heeft een capaciteit van 275KW, wat overeenkomt met zo'n 300 koelkasten in consumentenhuishoudens. Het injecteren van vloeibare stikstof duurt enkele weken. De vriesconstructie blijft in stand tot de vloeren en wanden van het underground station gebouwd zijn. Dat duurt ongeveer een jaar.

Vloeibare stikstof

Stikstof bestaat voor meer dan 78% uit gewone lucht. Het kookpunt ligt op -195,8º C. Vloeibare stikstof is kleur- en geurloos. Het wordt geproduceerd volgens een luchtscheidingsproces (ook wel cryogeen proces genoemd). Dankzij meerdere productiefaciliteiten, waaronder in Rozenburg en Botlek, kan Air Products de vloeibare stikstof leveren binnen een straal van 20 km van Rotterdam CS. Deze capaciteit is noodzakelijk, aangezien de vloeibare stikstof voortdurend aangeleverd wordt. Meer dan zeven keer per dag hervullen tankwagens de drie tanks van de stikstofinstallatie ten oosten van Rotterdam CS. Air Products houdt de stikstof onafgebroken vloeibaar in de opslagtanks (cryogene opslag).

Zeven tankwagens per dag

'Bij de keuze voor de leverancier van de vloeibare stikstof hebben we strenge eisen gesteld aan logistieke capaciteit. Dat is noodzakelijk met een project van deze omvang en complexiteit. De stikstof moet constant en op tijd worden bevoorraad. Air Products garandeert deze consistente levering', zegt Ralph Bentrup, Site Manager van Max Bögl.
'Dit is een complex project met diverse parameters, waaronder technologische expertise en logistiek. De voorbereidingen zijn van beide kanten zeer serieus uitgevoerd. Max Bögl en Air Products hebben de afgelopen maanden intensief samengewerkt om dit project tot stand te brengen', zegt Walter van der Ven, Senior Account Manager Merchant Gases van Air Products.

Betrokken partijen

Het RandstadRail-project wordt gerealiseerd door de Gemeente Rotterdam met Greater Rotterdam, die RET (Rotterdam Elektrische Tram) heeft aangesteld als uitvoerend orgaan.
Klant: RET
Engineering: Gemeentewerken Rotterdam (GWR)
Hoofdaannemer: Haverkort Voormoolen BV
Detail engineering: CRUX Engineeering BV

Media Contacts:
Theo Snijders
Wisse Kommunikatie
Tel: +31 26 443 1523
Email: theo.snijders@wisse-worldcom.nl  

Francine Loos
Wisse Kommunikatie
Tel: +31 26 443 1523
Email: francine.loos@wisse-worldcom.nl  

Connect with us on:

|
An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close