Air Products Home

News ReleaseLVM/Tessenderlo Group neemt de grootste PSA-installatie van de Benelux in gebruik

July 10, 2008 Lehigh Valley, Pa.

De Limburgse Vinyl Maatschappij (LVM), onderdeel van de Tessenderlo Group, heeft de grootste Pressure Swing Absorption (PSA) installatie van de Benelux in gebruik genomen. De PRISM® PSA Stikstof Generator scheidt zuurstof van stikstof door een absorptieproces en voorziet momenteel in de totale behoefte van LVM aan stikstof. Die wordt onder meer gebruikt als grondstof voor de productie van monovinylchloride. De installatie is ontwikkeld en gebouwd door Air Products en wordt volgens het principe van ‘co-siting’ ook helemaal door de gasleverancier beheerd en onderhouden.

De Limburgse Vinyl Maatschappij (LVM) produceert jaarlijks zo’n 500.000 ton monovinylchloride (MVC), die gebruikt wordt als grondstof voor de productie van PVC. Het grootste deel van de MVC-productie wordt in andere bedrijven van de Tessenderlo Group verwerkt. MVC wordt gemaakt door het kraken van dichloorethaan, dat ontstaat uit een reactie tussen ethyleen en chloorgas of zoutzuur. Productiemanager Francis Steenbrugghe. “We gebruiken het grootste deel van de stikstof om de opslagtanks en proces restgassen te neutraliseren, dus zodanig te conditioneren dat ze geen explosief mengsel met zuurstof kunnen vormen. Een ander deel van de stikstof wordt gebruik om leidingen, apparaten en wagons met stikstof te spoelen, zodat alle aanwezige zuurstof verwijderd wordt, voordat ze na onderhoudswerken weer in gebruik genomen worden.”

“In het verleden produceerden we onze eigen stikstof”, verduidelijkt Steenbrugghe. “Daarvoor hadden we eigen stikstofgeneratoren op basis van verbrandingsgassen van aardgas. Maar vervangingsonderdelen waren nog maar moeilijk te vinden en de onderhoudskosten liepen enorm op. We hebben toen een studie gedaan naar een alternatieve stikstofbron en kwamen vrij snel uit bij Air Products. Het bedrijf leverde al stikstof in vloeibare vorm per tankauto, die we gebruikten om fluctuaties in de productie en problemen met onze generatoren op te vangen. We kenden Air Products als een betrouwbare leverancier met uitstekende service.”

De nieuwe PRISM® PSA Stikstof Generator is door Air Products ontwikkeld en gebouwd. Dat was nog niet zo eenvoudig omdat er op het bedrijfsterrein slechts beperkte ruimte beschikbaar was en er bovendien aan zeer hoge veiligheidseisen voldaan moet worden. De installatie werd uiteindelijk in november 2007 in gebruik genomen. Momenteel wordt tweederde tot driekwart van de capaciteit van de installatie benut, waardoor de installatie ruimte biedt voor toekomstige groei van de stikstofproductie. De installatie is eigendom van Air Products, dat het complete onderhoud en beheer voor zijn rekening neemt.

Omdat de beschikbaarheid van stikstof kritisch is voor LVM/Tessenderlo Group, is de stikstof generator dubbel uitgevoerd. Als de ene installatie operationeel is, wordt de andere onderhouden. Vooral de periodieke regeneratie van de filters is belangrijk. Mocht de hele installatie onverhoeds toch uitvallen, zet Air Products direct een logistiek proces in gang voor de levering van stikstof per tankauto.


Media Contacts:
Theo Snijders
Wisse Kommunikatie
Tel: +31 26 443 1523

Connect with us on:

|
An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close