Air Products Home

News ReleaseWaterstof wint tijdens Shell Eco-marathon

May 10, 2010 Rotterdam

Afgelopen 6 en 7 mei vond in Lausitz, Duitsland de 26e Shell Eco-marathon plaats. De winnaar, het Polytech’ Nantes team uit Frankrijk, verbrak met een auto op waterstof het wereldrecord uit 2005 en reed 4896 kilometer met één liter brandstof. Waterstof deed het ook dit jaar erg goed; in de top tien reden zes voertuigen op deze duurzame brandstof. Air Products, een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, sponsorde de vier Nederlandse teams met waterstofvoertuigen. Twee van deze teams hebben de race uitgereden. Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam haalde 1164 kilometer op één liter brandstof. The Hydro Cruisers, het team van de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk, werd zelfs winnaar van de ‘urban concept’ klasse met een score van omgerekend 1 op 747 kilometer.

De Shell Eco-marathon is bedoeld voor jongeren van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. De bedoeling is dat ze in teams voertuigen ontwikkelen die zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. Dat mag op conventionele brandstoffen (benzine, diesel of LPG) of alternatieve brandstoffen (biobrandstof, ethanol, zonne-energie of waterstof). Er zijn hierbij twee categorieën: de ‘prototypes’ die er over het algemeen futuristisch en gestroomlijnd uit zien, en de ‘urban concepts’ die meer op de auto’s van nu lijken. Aan de competitie op het circuit van EuroSpeedway Lausitz deden dit jaar 213 teams mee uit 22 landen.

Door het sponsoren van de waterstofauto’s wil Air Products meer bekendheid geven aan de mogelijkheden en voordelen van het gebruik van waterstof als alternatief voor bestaande brandstoffen. Daarnaast was het bedrijf nauw betrokken bij het voorlichten van de teams over de technologie en veiligheidsaspecten van het werken met waterstof als brandstof. Het doel van de Shell Eco-marathon is om jongeren te stimuleren om nieuwe innovaties en duurzame oplossingen te bedenken voor transport en mobiliteit. Air Products vindt het belangrijk dat juist deze jonge technici, die in de toekomst met alternatieve brandstoffen te maken krijgen, weten wat waterstof is en kan.

Air Products houdt zich al sinds 1993 met de ontwikkeling van waterstoftechnologie bezig. Het bedrijf is niet alleen een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof. Bij de ongeveer 100 waterstof tankstations, die het bedrijf wereldwijd heeft gebouwd, tanken per maand duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto’s, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië.

Media Contacts:
Theo Snijders
Wisse Kommunikatie
Tel: +31 26 443 1523
Email: theo.snijders@wisse-worldcom.nl

Connect with us on:

|
An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close