Air Products Home

News ReleaseAir Products viert 10-jarig bestaan van R&D-instituut Matgas

Spaans R&D-instituut toonaangevend in duurzame energie en CO2-reductie

May 31, 2011 Arnhem

Air Products viert dit jaar het 10-jarige bestaan van Matgas, een strategische joint venture voor research en development van Carburos Metálicos (onderdeel van Air Products), de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC) en de universiteit van Barcelona (UAB). Matgas heeft zich dankzij de bundeling van know-how uit industrie, wetenschap en overheid ontwikkeld tot een ‘centre of excellence’ op het gebied van materialen en de toepassingen van gas. Matgas heeft met name internationale faam verworven met research en development van technologieën voor groene energie, zoals opvang en hergebruik van CO2, energie uit afval en alternatieve energie zoals waterstof.

“Een belangrijk onderdeel van het onderzoek bij Matgas is de ontwikkeling en toepassing van life cycle assessment (LCA) tools, die ons helpen bij de kwantificering van de milieu ‘footprint’ van producten en technologieën”, zegt Dr. Lourdes Vega, directeur van Matgas. “Die tools helpen Air Products en de andere Matgas-partners om inzicht te krijgen in de milieu-impact en de milieuvoordelen van bestaande en nieuwe technologieën, zodat ze daarmee bij hun R&D-activiteiten rekening kunnen houden.”
Vorig jaar opende Air Products het Sustainable Technologies Center (STC) bij haar Amerikaanse hoofdkwartier in Allentown. Het onderzoekscentrum, dat zich bezighoudt met life cycle assessments van bestaande en toekomstige producten en technologieën, maakt gebruik van de ervaring en expertise van Matgas.

Monty Alger, chief technology officer en vice-president R&D van Air Products zei: “Matgas is een uniek platform voor research en development, dat ons in staat stelt samen te werken met partners uit de wetenschap en de publieke sector. Samen kunnen we naar oplossingen zoeken voor uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Als bedrijf hebben we ons gecommitteerd aan de ontwikkeling van oplossingen, die niet alleen onze klanten helpen, maar die tevens een bijdrage leveren aan de oplossing van de wereldwijde milieuproblematiek.”

Om het jubileum te vieren, organiseert Air Products op 1 en 2 juni in Barcelona een internationaal symposium over energie, duurzaamheid en milieu. Tijdens het congres spreken toonaangevende onderzoekers als prof. Robert Armstrong van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), prof. Michele Aresta van de universiteit van Bari en prof. Andreas Züttel van het EMPA in Zürich.

Air Products houdt zich intensief bezig met de ontwikkeling en toepassing van duurzame energie. Het bedrijf is een van de grootste producenten van waterstof ter wereld en ontwikkelt technologie voor productie, opslag, transport en distributie van waterstof. Het bedrijf heeft meer dan 50 patenten voor waterstoftechnologie. Ook technologie voor opvang, reiniging, opslag en transport van CO2 is een speerpunt van Air Products. Bij een R&D-centrum van Vattenfall AB in Duitsland werd deze maand een installatie voor de opvang en reiniging van CO2 bij een oxyfuel-centrale in gebruik genomen. Daarnaast bouwt Air Projects een systeem voor de opvang van CO2 bij twee stoommethaanreformers in Texas. Jaarlijks zal daar ongeveer een miljoen ton CO2 worden afgevangen, gezuiverd en via een pijpleiding naar olievelden in Texas getransporteerd worden. Samen met de Shanxi International Energy Group werkt Air Products aan een haalbaarheidsonderzoek en een ontwerp voor een oxyfuel CO2 zuiveringsinstallatie voor een 350 megawatt energiecentrale. Daarnaast loopt er in de Verenigde Staten een onderzoeksproject voor de afvang van CO2 in combinatie met verbrandingsprocessen op basis van kolenvergassing.

Connect with us on:

|

Contact Information

An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close