Air Products Home

News ReleaseLondense waterstofbussen tanken duizend keer bij waterstoftankstation

Waterstof is afkomstig van de waterstoffabriek van Air Products in De Botlek

July 18, 2012 Amersterdam

De vijf waterstofbussen die door Transport for London worden ingezet voor het personenvervoer tussen Cnvent Garden en Tower Hill hebben inmiddels duizend keer waterstof getankt bij het waterstoftankstation van Air Products bij Lea Interchange in Stratford. Een waterstofbus kan minstens 18 uur rijden op volle waterstoftanks. De 1.000 tankbeurten hebben ervoor gezorgd dat de bussen gezamenlijk ongeveer 160.934 kilometer door de Engelse hoofdstad konden rijden. Daarbij werd slechts water uitgestoten.

Het waterstoftankstation, dat in december 2010 officieel geopend werd, was het eerste permanente waterstoftankstation in Londen. Het tankstation werd geplaatst in opdracht van Transport for London, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de stad. Het tankstation wordt bevoorraad met behulp van een tankauto die speciaal door Air Products ontwikkeld is. Deze zogenaamde 'Dual Phase' waterstoftankauto kan waterstof bij tankstations afleveren in vloeibare vorm of als gas onder hoge druk. De waterstof die in Londen getankt wordt, is afkomstig van de waterstoffabriek van Air Products in De Botlek.

"De waterstofbussen voor Transport for London zijn tot dusverre een groot succes", vertelt Diana Raine, European Business Manager Hydrogen Energy Systems bij Air Products. "De bussen laten de Londenaren zien dat vervoer op waterstof niet alleen emissieloos is, maar ook een praktisch alternatief voor bussen die op diesel rijden." De waterstofbussen zijn inmiddels een bekende verschijning in het busnetwerk van Transport for London. De bussen worden ingezet op de route langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen zoals de Tower Bridge, de London Eye en Covent Garden.

Ook Transport for London is tevreden over de ontwikkeling van waterstofvervoer in de stad: "Londen staat voor grote uitdagingen op het gebied van milieu en we zijn ervan overtuigd dat alternatieve energiebronnen als waterstof op de lange termijn een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de reductie van de CO2 uitstoot. De technologie van brandstofcelbussen is erg interessant en zal ons helpen het openbaar vervoer in London op een milieuvriendelijke manier verder te ontwikkelen", aldus Mike Weston, Operations Director bij London Buses.

Behalve de waterstofbussen zijn momenteel ook taxi's en scooters op waterstof in ontwikkeling die nog voor de start van de Olympische Spelen in gebruik genomen zullen worden. Deze vloten maken onderdeel uit van het HyTEC-project, dat gefinancierd wordt door de Europese Unie. Ook dit project heeft als doel de mogelijkheden van waterstofvoertuigen en tankfaciliteiten te demonstreren. Als onderdeel van dit project is er een tweede tankzuil van Air Products geïnstalleerd. Ook de waterstof voor dat tankstation zal afkomstig zijn van de waterstoffabriek van Air Products in De Botlek.

Connect with us on:

|

Contact Information

An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close