Air Products Home

News ReleaseNieuwe Freshline Plus-cilinders voor de voedingsmiddelenindustrie

Cilinders voldoen dankzij antimicrobiële coating en bacteriefilter aan strenge hygiëne-eisen

May 02, 2013 Arnhem

Freshline Plus cylinders for modified atmosphere packagingAir Products heeft een nieuw type gascilinder voor de voedingsmiddelenindustrie op de markt gebracht. De nieuwe Freshline Plus-cilinders zijn speciaal ontwikkeld voor de toepassing van gasverpakken ofwel modified atmosphere packaging (MAP) van voedingsmiddelen. De Freshline Plus-cilinders voldoen aan de strengste specificaties voor hygiëne en veiligheid. Ze zijn bijvoorbeeld voorzien van een speciale antimicrobiële coating en beschikken over een geïntegreerd bacterieel filter, waardoor de kans op verontreiniging en besmetting tijdens het productieproces tot een minimum wordt beperkt. De Freshline Plus-cilinders zijn met ingang van mei in Nederland leverbaar.

De nieuwe Freshline Plus-cilinders van Air Products zijn de eerste ‘food-grade gascilinders’, die ontwikkeld zijn met het oog op de hygiëne tijdens productieprocessen in de voedingsmiddelenindustrie. De cilinders zijn bijvoorbeeld uitgerust met een ingebouwde 0.2 micron gesinterde filter tegen bacteriën. De cilinder is tevens voorzien van een BioCote® antimicrobiële coating aan de buitenkant die de groei van microben, bacteriën en schimmels op de cilinder voorkomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de coating de aanwezigheid van bijvoorbeeld MRSA- en E-Coli bacteriën binnen twee uur met 99 procent vermindert. Verder hebben de cilinders een speciaal restdrukventiel, waardoor er altijd een bepaalde druk in stand gehouden wordt, zodat er geen verontreinigingen of besmettingen in de cilinders terecht kunnen komen. Neemt de druk af, dan sluit het ventiel automatisch. De nieuwe Freshline Plus-cilinders voldoen uiteraard aan de strengste Europese regels en standaarden voor voedselveiligheid en traceerbaarheid. Elke cilinder wordt geleverd met een certificaat over de herkomst en kwaliteit van de gassen.

Air Products levert een complete reeks ultrazuivere gassen en gasmengsels die uitsluitend bestemd zijn voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Er zijn cilinders leverbaar met zuurstof, stikstof, kooldioxide en mengsels van kooldioxide en stikstof of kooldioxide en zuurstof. De Freshline-gassen zijn geschikt voor de productie en verpakking van kant-en-klare maaltijden, rauw en gekookt vlees, vleeswaren, zuivel- en bakproducten. Ze worden in gasvorm geleverd in hogedrukcilinders of in vloeibare vorm in roestvrijstalen microbulk- of bulkcontainers, die op de productielocatie geïnstalleerd worden en met tankwagens bevoorraad worden.

Air Products speelt met de nieuwe Freshline Plus-cilinders in op de snelle groei van het gasverpakken. Gasverpakken is het verpakken van voedingsmiddelen in een atmosfeer die enigszins afwijkt van de normale buitenlucht. De combinatie van gasverpakken en bewaren bij lage temperaturen blijkt uiterst effectief om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verbeteren. Afhankelijk van het product kan de houdbaarheid met behulp van MAP-technieken tussen de 50 tot 500% worden verlengd. Een ander groot voordeel van gasverpakken is, dat het gasverpakte voedsel veel langer een fris en smakelijk uiterlijk behoudt, waardoor de producten langer verkocht kunnen worden.

In Europa worden bij gasverpakkingen meestal kooldioxide, stikstof en zuurstof toegepast. In sommige landen zijn ook andere gassen toegestaan. Producten worden - afhankelijk van de fysieke en chemische eigenschappen van de voedingsmiddelen - verpakt met één enkel gas of in een combinatie van de drie bovengenoemde gassen. Om het meest geschikte gasmengsel te kunnen bepalen, moeten diverse factoren worden afgewogen. Een producttest is de meest effectieve methode voor de bepaling van het beste gasmengsel.

Connect with us on:

|

Contact Information

An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close