Air Products Home

News ReleaseAir Products opent CO2-liquefier bij Grupa Azoty in Polen

Vloeibare CO2 veel toegepast in de voedingsmiddelenindustrie en de glastuinbouw

May 15, 2013 Arnhem

Air Products en de Poolse Grupa Azoty hebben medio mei het startschot gegeven voor een langdurige samenwerking. Air Products, de grootste leverancier van industriële gassen in Polen, heeft namelijk op het terrein van Grupa Azoty S.A. in Tarnow een state-of-the-art CO2-liquefier in gebruik genomen. Grupa Azoty levert ruwe gasvormige koolstofdioxide, een bijproduct van de productie van ammoniak, aan Air Products waarna de installatie van Air Products het gas zuivert en vloeibaar maakt. Met de nieuwe installatie was een investering van meer dan tien miljoen euro gemoeid.

“Koolstofdioxide is een zeer gewilde verbinding en een belangrijk product in onze industrie. Omdat de productie daarvan geen deel uitmaakt van de strategie van Grupa Azoty hebben we een betrouwbare partner gezocht, die ervaring heeft met de productie en de verkoop van het product. We verkopen nu de ruwe CO2 aan Air Products, dat een nieuwe installatie voor de zuivering en de liquefactie op ons terrein gebouwd heeft”, zegt Witold Szczypinski van Grupa Azoty.

“Dankzij de overeenkomst met Grupa Azoty S.A. en de opening van de CO2-liquefier in Tarnow-Moscice versterken wij onze positie als een van de marktleiders op het gebied van vloeibare CO2 en andere gassen voor industrie, food en gezondheidszorg in Polen”, zegt Ivo Bols, vice-president en general manager Merchant Gases bij Air Products. “Dankzij het contract en de nieuwe installatie kunnen we snel en efficiënt reageren op de vraag naar vloeibare CO2 van onze klanten in Polen en andere landen in deze regio.”

Grupa Azoty levert de ruwe gasvormige koolstofdioxide aan Air Products en verzekert de nieuwe installatie zo van een stabiele toevoer en een hoogwaardige grondstof. Dankzij de geavanceerde technologie voor de zuivering en liquefactie van Air Products wordt een flinke productiestijging gerealiseerd en is de zuivering van 220 ton CO2 per dag mogelijk. Het zeer zuivere en vloeibare CO2 voldoet aan de kwaliteitsstandaards van internationale producenten. De toepassingen van zuivere en vloeibare CO2 variëren van de productie van koolzuurhoudende dranken en gemodificeerde gasverpakkingen in de voedingsmiddelenindustrie tot en met voedingsstoffen voor planten in de glastuinbouw.

Air Products is sinds 1992 actief in Polen en bezit tien productiefaciliteiten, waaronder vijf fabrieken voor de productie van vloeibare gassen in Tarnow-Moscice, Kedzierzyn-Kozle, Czestochowa, Glogow en Ostrowiec Swietokrzyski. Hier produceert het bedrijf onder meer vloeibare CO2, vloeibare stikstof, zuurstof en argon. De gassen worden geleverd aan bijna 20.000 Poolse en Oost-Europese bedrijven, die actief zijn in de chemie, de metaal-, voedingsmiddelen-, glas- en automobielindustrie.

Connect with us on:

|

Contact Information

An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close