Air Products Home

News ReleaseAir Products sluit megacontract met Bharat Petroleum voor levering van industriële gassen

Air Products bouwt twee waterstoffabrieken en een luchtscheidingsinstallatie in India

October 08, 2013 Rotterdam

Air Products, de grootste leverancier van waterstof ter wereld, heeft met Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) een langetermijncontract afgesloten voor de levering van waterstof en andere gassen. Air Products zal in de Indiase regio Kochi diverse nieuwe installaties voor de productie van industriële gassen bouwen en exploiteren. De nieuwe installaties zullen vanaf eind 2015 waterstof, syngas (een mengsel van waterstof en koolmonoxide), stikstof en zuurstof leveren aan de raffinaderij van BPCL in Kochi en de omliggende petrochemische industrie. De nieuwe installatie is de eerste waterstoffabriek van Air Products in India. Air Products is bovendien de eerste externe leverancier die dergelijke grote hoeveelheden industriële gassen in India gaat leveren.

Bharat Petroleum Supply Contract De nieuwe installaties van Air Products zullen eind 2015 beginnen met de levering van gassen aan de raffinaderij van BPCL in Kochi. De raffinaderij ondergaat op dit moment een uitbreiding waarmee een investering van 2,6 miljard dollar is gemoeid. Daardoor stijgt de verwerkingscapaciteit van ruwe olie tot 15,5 miljoen ton per jaar, ongeveer 310.000 vaten per dag. Als onderdeel van de overeenkomst bouwt Air Products onder meer een luchtscheidingsinstallatie voor de productie van stikstof en zuurstof en twee stoommethaanreformers, die per uur zo’n 16,4 ton waterstof produceren. De waterstof en andere gassen worden gebruikt voor de productie van schone brandstoffen en chemicaliën.

Daarnaast bouwt Air Products op het terrein een cryogene installatie voor de reiniging van Syngas en een gasturbine die de energie voor de installaties van Air Products opwekt. De stoom, die in de waterstoffabrieken van Air Products wordt gegenereerd, wordt weer in de productieprocessen van de raffinaderij gebruikt.

“Deze investering bewijst ons vertrouwen in de economische ontwikkelingen in India. Dankzij onze technologie wordt de raffinaderij van BCPL in Kochi de grootste en meest levensvatbare raffinaderij in het land”, zei Howard Castle-Smith, regional vice-president Tonnage Gases EMEA en India bij Air Products. “De overeenkomst sluit naadloos aan op onze strategie om sterk expanderende en nieuwe raffinaderijen met behulp van onze kenmerkende co-siting formule te voorzien van industriële gassen. Als de installaties eenmaal draaien wordt de raffinaderij voor deze regio tevens een mooi voorbeeld van onze technologische en operationele expertise.

De nieuwe technologie en de productiviteitsverbeteringen zullen de BPCL-raffinaderij helpen bij de productie van schone brandstoffen, die voldoen aan de Euro IV/V specificaties. Ook zullen ze BPCL en het hele petrochemische complex in de regio de mogelijkheid bieden zich te profileren als een aanbieder van petrochemische producten met een hoge toegevoegde waarde.

De nieuwe waterstoffabrieken in India worden gebouwd door Air Products en Technip, die een wereldwijde alliantie gesloten hebben voor de engineering, de bouw en het beheer van dergelijk installaties. De fabrieken beschikken over de modernste technologie voor de optimalisering van de energie-efficiency en reductie van emissies. Een deel van de werkprocessen en energiestromen wordt geïntegreerd met de raffinaderij, waardoor het energieverbruik verder verlaagd wordt. De alliantie tussen Air Products en Technip bestaat al meer dan 20 jaar en heeft wereldwijd al meer dan 35 waterstoffabrieken in 11 landen gebouwd.

Connect with us on:

|

Contact Information

An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close