Air Products Home

News ReleaseAir Products toont op Empack nieuwe toepassingen voor koelen en verpakken van voedingsmiddelen

February 27, 2014 Arnhem

Tijdens de Empack, die op 2 en 3 april in De Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch wordt gehouden, laat Air Products een drietal belangrijke ontwikkelingen voor de voedingsmiddelenindustrie zien. De Freshline® LIN-IS oplossing is een techniek voor het koelen van voedingsmiddelen met behulp van vloeibare stikstof tijdens het productieproces. Met de vernieuwde Freshline® QS tunnelfreezer kunnen rauwe voedingsmiddelen, bereide producten en kant-en-klaar maaltijden zeer kosteneffectief ingevroren worden. Tenslotte zijn de nieuwe Freshline Plus gascilinders op Empack te zien, die speciaal ontwikkeld zijn voor de toepassing van Modified Atmosphere Packaging (MAP) van voedingsmiddelen. Air Products is tijdens Empack te vinden op stand C114.

De meest recente innovatie van Air Products is de Freshline® LIN-IS oplossing voor topinjectie van vloeibare stikstof. De nieuwe technologie is bedoeld voor een betere temperatuurbeheersing bij de productie van hittegevoelige of reactieve voedingsproducten zoals deeg, dat gist bevat, of sauzen, die de neiging hebben te schuimen. Door vloeibare stikstof onderin het mengsel te injecteren, hetgeen nu meestal gebeurt, en tegelijkertijd boven het mengsel te vernevelen worden de mogelijkheden om de temperatuur tijdens het productieproces te beheersen aanzienlijk verbeterd. Daardoor verbeteren ook de kwaliteit, de smaak en het uiterlijk van de producten.
Air Products kan het nieuwe topinjectiesysteem leveren als onderdeel van een integrale koeloplossing, maar de apparatuur kan ook gemakkelijk in bestaande systemen of productielijnen geïntegreerd worden. De Freshline® LIN-IS oplossing voldoet uiteraard aan alle richtlijnen voor hygiëne. De apparatuur is eenvoudig te bedienen, te reinigen en te onderhouden. De nozzles van het systeem zijn bovendien zo ontworpen, dat ze geschikt zijn voor cleaning-in-place (CIP).

QS tunnelvriezer
Op de stand van Air Products is ook de vernieuwde QS tunnelvriezer te zien. De vriestunnel van deze ‘Quick Start’ tunnelvriezer is aanzienlijk verbeterd, waardoor de tunnel 2,4 meter korter geworden is. De vriezer is daardoor zeer geschikt voor kleinere voedselproducenten of voor fabrieken met ruimtegebrek. De 5,6 meter lange vriezer beschikt dankzij speciale ventilatoren nog wel over dezelfde invriescapaciteit. Het vriezen gaat zo snel dat producenten vraaggericht kunnen invriezen en dus geen grote hoeveelheden product in voorraad hoeven te houden. Met de QS tunnelvriezer kunnen rauwe en bereide producten zoals vlees, vis, groenten en fruit, zuivel, bakproducten en kant-en-klare maaltijden worden ingevroren. Startende voedingsmiddelenfabrikanten kunnen dankzij de QS vriezer met minimale investeringen profiteren van de voordelen van cryogeen vriezen en koelen. De QS tunnelvriezer kan echter ook eenvoudig in een bestaande of nieuwe productlijn geïntegreerd worden. De vriezer heeft een eenvoudige, automatische bediening. In het ontwerp is bovendien rekening gehouden met een optimale hygiëne. Reiniging en onderhoud zijn eenvoudig, omdat de machine-onderdelen gemakkelijk bereikbaar zijn.

Modified Atmosphere Packaging
De nieuwe Freshline Plus-cilinders zijn speciaal ontwikkeld voor de toepassing van modified atmosphere packaging (MAP) ofwel gasverpakken van voedingsmiddelen. De speciale ‘food-grade cilinders’ voldoen aan zeer hoge hygiëne-eisen en zijn ontworpen om de risico’s van besmetting tijdens het productieproces te minimaliseren. De cilinders zijn bijvoorbeeld uitgerust met een ingebouwde 0.2 micron gesinterde filter tegen bacteriën. Zij garanderen gassen met een hoge zuiverheid voor elke toepassing in de food packaging. De cilinder is tevens voorzien van een BioCote® antimicrobiële coating aan de buitenkant die de groei van microben, bacteriën en schimmels op de cilinder voorkomt. Verder hebben de cilinders een speciaal ventiel om restgassen te verwijderen. De cilinders voldoen aan alle Europese regels en standaarden voor voedselveiligheid en traceerbaarheid. Elke cilinder wordt geleverd met een certificaat over de herkomst en kwaliteit van de gassen. Air Products levert de Freshline-gassen en gasmengsels voor de productie en verpakking van kant-en-klare maaltijden, rauw en gekookt vlees, vleeswaren, zuivel- en bakproducten.

Noot voor de pers: er zijn hoge resolutie foto’s van de nieuwe producten beschikbaar. Die kunnen hier worden gedownload. Meer informatie over Air Products is te vinden op www.airproducts.nl.  

Over Air Products
Air Products (NYSE: APD) levert atmosferische gassen, proces- en speciale gassen, performance materialen, equipment en technologie. Al meer dan 70 jaar ondersteunt het bedrijf zijn klanten bij de verbetering van de productiviteit, de energie-efficiency en duurzaamheid. De meer dan 20.000 medewerkers in 50 landen ontwikkelen en leveren innovatieve oplossingen voor de energiesector, het milieu en voor nieuwe markten. Daartoe behoren semiconductor materialen, waterstof voor raffinaderijen, technologie voor de vergassing van steenkool en het vloeibaar maken van LNG en geavanceerde coatings en lijmstoffen. De omzet in boekjaar 2013 bedroeg 10,2 miljard dollar. Voor meer informatie:
www.airproducts.com.  

In Nederland heeft Air Products vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en het Rotterdamse havengebied. Voor meer informatie:
www.airproducts.nl.

Nederlands perscontact: 
Theo Snijders van Wisse Kommunikatie
Telefoon: 026-4431523

Connect with us on:

|
An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close