Air Products Home

News ReleaseAir Products plaatst nieuwste type waterstoftankstation bij Honda

Het SmartFuel® tankstation maakt een snelle uitrol van infrastructuur voor waterstof mogelijk

March 18, 2014 Arnhem

Bij het hoofdkantoor van de R&D-divisie van Honda in Torrance (Californië) heeft Air Products een waterstoftankstation van het nieuwe SmartFuel®-type geplaatst. Het tankstation, dat alleen gebruikt zal worden door Honda, beschikt over talrijke technologische verbeteringen. Met het tankstation laat Air Products zien hoe snel een waterstoftankstation op een locatie gebouwd, in de bijbehorende infrastructuur geïntegreerd en in gebruik genomen kan worden. De tijd tussen de ondertekening van het contract, via de bouw tot aan de uiteindelijke oplevering van het volledig operationele tankstation bedroeg slechts zeven maanden.

“De hoogste prioriteit bij de ontwikkeling van waterstoftoepassingen ligt bij ons altijd bij de veiligheid. Met het nieuwe type tankstation laten we echter ook zien, dat we waterstoftankstations en de bijbehorende voorzieningen en infrastructuur op een gestandaardiseerde en dus snelle manier op alle mogelijke locaties kunnen ontwikkelen, terwijl we toch aan alle veiligheidseisen voldoen. Dat is te danken aan de productgerichte benadering. Het nieuwe model maakt snelle replicatie mogelijk en we denken dat we waterstoftankstations zoals dat voor Honda op een veilige manier zelfs in een nog kortere tijd kunnen realiseren. We hebben flink geprofiteerd van de ervaring, die we hebben opgedaan met onze tankprojecten voor intern transport, waar we nu in staat zijn om waterstoftankunits in zes weken volledig up-and-running te krijgen”, zegt Frank Schnitzeler, business development manager Hydrogen Energy Systems bij Air Products.

“Het nieuwe SmartFuel-tankstation tankt waterstof onder een druk van 700 bar (10,000 psi) en beschikt over de door ons gepatenteerde technologie voor de toepassing van het SAE J2601 protocol voor het tanken van waterstof. Het tankstation is gebouwd op basis van een nieuw concept, waarin de waterstof met minder compressiestappen op de juiste druk wordt gebracht”, zegt Schnitzeler. Air Products heeft diverse varianten van het SmartFuel tankstation, die het mogelijk maken een tankstation met behulp van standaardmodules samen te stellen en uit te breiden. Op de technologie van het tankstation rusten diverse patenten en er zijn nog andere patenten aangevraagd vooral met betrekking tot de compressietechniek.

Air Products is wereldwijd de grootste leverancier van waterstof aan raffinaderijen, die de waterstof gebruiken om schonere brandstoffen te produceren. Het bedrijf heeft daarnaast een enorme ervaring met de technologie voor het tanken van waterstof opgebouwd. Sommige tankstations die door Air Products zijn geplaatst worden zeer intensief gebruikt. Daar vinden tot wel 75.000 tankbeurten per jaar plaats. Het gebruik van de tanktechnologie van Air Products neemt bovendien zeer snel toe. Het totale aantal tankbeurten per jaar bij de meer dan 150 waterstoftankstations in meer dan twintig landen (waaronder Nederland) bedraagt nu al meer dan 800.000 tankbeurten per jaar. Zowel auto’s, vrachtauto’s, bestelbussen, bussen, scooters, heftrucks, locomotieven, vliegtuigen en zelfs onderzeeboten worden getankt met behulp van de tanktechnologie van Air Products.

Air Products heeft meer dan 50 jaar ervaring met waterstof en beschikt over een uitgebreid portfolio technische patenten voor het opslaan en tanken van waterstof. Air Products levert waterstof in vloeibare en gasvorm en een uitgebreide range apparatuur en services voor het tanken van waterstof onder verschillende druk. De waterstof voor de tankstations kan op locatie geleverd worden met behulp van tankers of per pijpleiding of op locatie geproduceerd worden door het reformen van aardgas, door het omzetten van biomassa of door elektrolyse, waarbij de energie voor het elektrolyseproces geleverd kan worden door zonne- of windenergie-installaties.

Meer informatie over de waterstoftankstations van Air Products is te vinden op www.airproducts.com/h2energy.  

Noot voor de pers: er zijn enkele foto’s bij dit persbericht beschikbaar. Die kunt u opvragen bij Marjolein Tijdink van Wisse Kommunikatie, telefoon: 026-4431523 of per e-mail: marjolein.tijdink@wisse-worldcom.nl.

Over Air Products
Air Products (NYSE: APD) levert atmosferische gassen, proces- en speciale gassen, performance materialen en equipment. Al meer dan 70 jaar ondersteunt het bedrijf zijn klanten bij de verbetering van de productiviteit, de energie -efficiency en duurzaamheid. De meer dan 21.000 medewerkers in 50 landen ontwikkelen en leveren innovatieve oplossingen voor de energiesector, het milieu en voor nieuwe markten. Daartoe behoren semiconductor materialen, waterstof voor raffinaderijen, technologie voor de vergassing van steenkool en het vloeibaar maken van LNG en geavanceerde coatings en lijmstoffen. De omzet in boekjaar 2013 bedroeg bijna 10,2 miljard dollar. Voor meer informatie:
www.airproducts.com.  

In Nederland heeft Air Products vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Terneuzen en het Rotterdamse havengebied. Voor meer informatie:
www.airproducts.nl.  

Over Honda
Honda is al bijna twee decennia lang bezig met de ontwikkeling en het gebruik van brandstofceltechnologie in auto’s. Ze werd in de USA uitgebreid in de praktijk getest; onder meer door het beheer van een vloot van waterstofauto’s voor de overheid en in een leaseprogramma voor particulieren. Honda heeft bovendien veel technische vooruitgang geboekt in het gebruik van brandstofcellen bij extreem hoge en lage temperaturen, waarbij voldaan werd aan strenge eisen ten aanzien van emissies en veiligheid. Na de introductie van de eerste generatie waterstofauto, de FCX in 2002, heeft Honda in juli 2008 zijn huidige model waterstofauto met een brandstofcel, de FCX Clarity gepresenteerd. De Clarity was helemaal ontworpen voor het rijden op waterstof en was destijds een technologische doorbraak op het gebied van efficiency, design, uitrusting, productie en assemblage. Dat leverde de auto toen de onderscheiding ‘World Green Car of the Year’ op.

In november 2013 presenteerde Honda het nieuwe Honda FCEV-concept tijdens de Los Angeles International Auto Show. Daarmee lichtte de automobielfabrikant een tipje van de sluier op met betrekking tot de introductie van een volledig nieuwe waterstofauto van Honda in de Verenigde Staten en Japan in 2015. Bij de nieuwe generatie brandstofcel elektrische auto’s van Honda zijn alle voorzieningen voor de waterstofaandrijving in het motorcompartiment geplaatst, waardoor er veel ruimte beschikbaar komt voor het interieur en waardoor er veel meer flexibiliteit is voor de toepassing van de brandstofceltechnologie in de toekomst. De actieradius van de nieuwe Honda op waterstof zal zo’n 500 kilometer bedragen.

NOTE: This release may contain forward-looking statements within the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are based on management’s reasonable expectations and assumptions as of the date of this release regarding important risk factors. Actual performance and financial results may differ materially from projections and estimates expressed in the forward-looking statements
because of many factors not anticipated by management, including risk factors described in the Company’s Form 10K for its fiscal year ended September 30, 2013.

Connect with us on:

|

Contact Information

An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close