Air Products Home

News ReleaseFreshline® Superfresh voor een langere houdbaarheid van gekoelde voedingsmiddelen

Innovatieve oplossing combineert voordelen van cryogeen vriezen en gasverpakking

March 03, 2015 Brussel

Air Products, een van de grootste leveranciers van gassen voor de voedingsmiddelenindustrie, heeft Freshline® Superfresh geïntroduceerd. Dankzij dit nieuwe proces kunnen voedingsmiddelenfabrikanten en retailers de houdbaarheid en kwaliteit van gekoelde voedingsmiddelen verbeteren. De nieuwe technologie combineert de voordelen van cryogeen vriezen en gasverpakken (MAP of verpakken onder beschermende atmosfeer) om het versnelde bederf van diepgevroren levensmiddelen te vertragen nadat ze ontdooid zijn.

Met de nieuwe Freshline® Superfresh-technologie krijgen ingevroren producten na ontdooien een kwaliteit en houdbaarheid die vergelijkbaar is met gekoelde producten die verpakt zijn onder beschermende atmosfeer. Ook de uiterlijke kenmerken, de smaak en de textuur blijven dankzij de nieuwe technologie langer intact. Tests wijzen uit dat sommige voedingsmiddelen die het Freshline® Superfresh-proces hebben ondergaan, zelfs een langere houdbaarheid hebben dan producten die met behulp van de traditionele MAP-technieken zijn verpakt. Voor alle geteste producten bleek bovendien dat ze, indien ze onder de juiste omstandigheden ontdooid werden, thuis weer veilig opnieuw konden worden ingevroren.

Logistieke voordelen
Nadat de producten door middel van de Freshline® Superfresh-methode geconserveerd zijn, kunnen ze gemakkelijk diepgevroren opgeslagen en gedistribueerd worden. Waarna ze in de winkel of thuis bij de consument ontdooid worden. De technologie biedt dus niet alleen meer logistieke flexibiliteit, maar kan ook een rol spelen bij het voorkomen van uitval van voedingsmiddelen en alle daarmee samenhangende nadelen en kosten. Air Products wijst erop dat de verspilling van levensmiddelen met zo’n 100 miljoen ton per jaar alleen al in Europa, enorme proporties aanneemt. Als de met het Freshline® Superfresh-proces geconserveerde etenswaren op de correcte manier ontdooid worden, kan de consument het product opnieuw invriezen. Air Products hoopt dat de Freshline® Superfresh-oplossingen op die manier kunnen bijdragen aan de vermindering van de verspilling van etenswaren en dus aan een meer duurzame voedingsmiddelenindustrie.

Met Freshline® Superfresh-oplossingen krijgen producenten van verse en ingevroren voedingsmiddelen een technologie in handen waarmee ze strategisch kunnen inspelen op vraag en aanbod van seizoensgebonden producten. Ze kunnen - met het oog op de toekomstige vraag - producten kopen wanneer ze beschikbaar, vers of goedkoop zijn. Deze producten kunnen ze vervolgens met behulp van de nieuwe technologie conserveren, opslaan en pas verkopen als er vraag naar is en er betere prijzen gevraagd kunnen worden.

Goede resultaten
“Ons nieuwe proces biedt flexibiliteit en interessante mogelijkheden voor bedrijven die gekoelde en diepgevroren producten verkopen”, legt Ann Callens van Air Products uit. “Dankzij de Freshline® Superfresh-methode nemen de kosten als gevolg van de uitval van voedingsmiddelen tijdens de productie af. Daardoor kunnen voedingsmiddelenfabrikanten zich ook eenvoudig op de markt voor verse producten richten zonder dat ze hun bestaande productieprocessen hoeven aan te passen.”

Callens: “De voedingsmiddelenindustrie is nu wel op de hoogte van het principe van cryogeen vriezen en gasverpakken (MAP), maar het Freshline® Superfresh-proces is helemaal nieuw en combineert de twee technologieën. De resultaten zijn uitstekend vergeleken met traditionele technieken voor gekoeld verpakken. Door gebruik te maken van deze innovatie van Air Products kunnen fabrikanten, retailers en consumenten hun voedingsmiddelen langer vers houden en kan de voedingsmiddelenindustrie beter tegemoet komen aan de vraag naar verse, complete en natuurlijke voeding.”

Meer informatie over Freshline® Superfresh is te vinden op www.airproducts.be/superfresh.  

Over Air Products
Air Products (NYSE: APD) levert atmosferische gassen, proces- en speciale gassen, performance materialen, equipment en technologie. Al meer dan 75 jaar ondersteunt het bedrijf zijn klanten bij de verbetering van de productiviteit, de energie-efficiency en duurzaamheid. De meer dan 20.000 medewerkers in 50 landen ontwikkelen en leveren innovatieve oplossingen voor de energiesector, het milieu en voor nieuwe markten. Daartoe behoren semiconductor materialen, waterstof voor raffinaderijen, technologie voor de vergassing van steenkool en het vloeibaar maken van LNG en geavanceerde coatings en lijmstoffen. De omzet in boekjaar 2014 bedroeg 10,4 miljard dollar. Air Products staat op plaats 276 van de Fortune 500 lijst van beursgenoteerde bedrijven. Voor meer informatie: www.airproducts.com.  

In België beschikt het bedrijf over drie luchtscheidingsfabrieken in Gent; een vul-, verpakkings- en stockeercentrum voor industriële, medische en specialiteitsgassen, en een Europees centrum voor opslag, zuivering en verdeling van zowel vloeibare als gasvormige helium in Vilvoorde; en een laboratorium voor specialiteitsgassen in Keumiée. Voor meer informatie: www.airproducts.com.

Perscontact:
Antoine Marthoz
Tel.: 02-627.06.00

Connect with us on:

|
An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close