Air Products Home

News ReleaseAir Products dankzij nieuwe projecten in Qatar grootste leverancier van helium ter wereld

October 29, 2015 Rotterdam

Air Products, leverancier van industriële gassen, heeft vandaag bekendgemaakt dat het bedrijf twee nieuwe, grote projecten voor de productie van helium heeft binnengehaald. Air Products zal de installaties leveren voor de nieuwe Helium 3 fabriek van RasGas Company Ltd., die gebouwd wordt op het Barzan-complex in Ras Laffan Industrial City in Qatar. Daarnaast heeft Air Products het langlopende contract voor de productie en levering van de helium vanaf de nieuwe fabriek gewonnen. Naar verwachting zal de fabriek per jaar zo’n 15 miljoen liter vloeibare helium produceren. Als de productie in de nieuwe fabriek in 2018 van start gaat, wordt Air Products de grootste, commerciële leverancier van helium ter wereld.

“De twee nieuwe contracten zijn belangrijke mijlpalen voor ons bedrijf”, zei Walter Nelson, vice-president en general manager Global Helium bij Air Products. “Het contract voor de levering van de installaties voor de nieuwe fabriek is een bewijs van het vertrouwen van Rasgas in Air Products als leverancier van technologie en equipment voor de productie en processing van gas en helium. Maar net zo belangrijk is het lange termijn contract voor de levering van helium vanaf de nieuwe fabriek. Daardoor kunnen we al onze klanten de komende jaren een betrouwbare levering van helium garanderen.”

Air Products werkt al lange tijd samen met RasGas in diverse andere markten en bedrijfstakken. Ook in Qatar heeft Air Products samen met Rasgas al een aantal succesvolle projecten afgerond. Air Products leverde aan RasGas en Qatargas bijvoorbeeld al technologie voor het vloeibaar maken van aardgas, de belangrijkste installaties voor liquefactie en installaties voor het onttrekken van helium aan LNG. Ook bouwde Air Products in Ras Laffan een grote luchtscheidingsfabriek (ASU) voor Oryx GTL.

Air Products is al meer dan vijftig jaar actief in het Midden-Oosten. Het bedrijf bouwde in de vijftiger jaren de allereerste ASU in de regio en levert al meer dan 50 jaar industriële gassen aan klanten in de regio. Het hoofdkantoor voor de activiteiten in het Midden-Oosten is gevestigd in Dubai. De activiteiten in de regio zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt omdat verschillende bedrijven een beroep deden op Air Products voor de bouw van luchtscheidings- en waterstoffabrieken. In april 2015 kondigde het bedrijf aan, het grootste complex voor de productie van industriële gassen ter wereld in Jazan (Saudi-Arabië) te bouwen en te exploiteren. Air Products werkt daarbij nauw samen met de Abdullah Hashim Group en ACWA Power.

Het contract voor de levering van helium uit de nieuwe Helium 3 fabriek is een volgende stap in het proces dat Air Products recentelijk in gang heeft gezet om een betrouwbare levering van helium aan haar klanten te kunnen garanderen. Air Products heeft tijdens recente veilingen een substantiële hoeveelheid helium uit de reserves van het United States Bureau of Land Management (BLM) toegewezen gekregen. Bovendien startte Air Products in augustus met de verkoop van helium, die met behulp van een eigen innovatieve technologie gewonnen wordt uit een natuurlijke bron in Colorado, die koolstofdioxide uitstoot.

Air Products heeft al veel nieuwe technologie ontwikkeld voor de winning, productie, distributie en opslag van helium, die tegenwoordig veelvuldig in de heliumindustrie gebruikt wordt. Het bedrijf exploiteert vele heliuminstallaties over de hele wereld.

Helium wordt gebruikt in vele unieke en waardevolle toepassingen zoals MRI-apparatuur, ballonnen voor wetenschappelijk onderzoek in hogere atmosfeerlagen, voor zeppelins en feestballonnen, bij de productie van fiberoptica en semiconductormateriaal, in de metaalindustrie, in gasmengsels voor diepzeeduiken, in unieke bloedgasmengels, voor chemische analyses, voor het testen en reinigen van pijpleidingen, voor lekdetectie en andere geavanceerde toepassingen.

Noot voor de pers:
er zijn foto’s van heliuminstallaties beschikbaar. Die kunt u opvragen bij Wisse Kommunikatie, telefoon: 026-4431523 of per e-mail: theo.snijders@wisse-worldcom.nl.

Over Air Products
Air Products (NYSE: APD) is een toonaangevende, wereldwijde leverancier van industriële gassen, die al 75 jaar in de markt actief is. Het bedrijf levert atmosferische gassen en procesgassen, maar ook bijbehorende installaties en equipment aan industriële markten, waaronder de petrochemie, de metaalindustrie, de elektronica- en de voedingsmiddelenindustrie. Air Products is ook de grootste leverancier van technologie en equipment voor de verwerking van LNG. De divisie Materials Technologies, die Air Products in September 2016 wellicht zal afstoten, levert aan de semiconductorindustrie en aan fabrikanten van polyurethaan, schoonmaakmiddelen, coatings en lijmen.

Air Products realiseerde in boekjaar 2015, dat in september afgesloten werd, een omzet van 9,9 miljard dollar en staat op plaats 284 in de Fortune 500 lijst. De ongeveer 20.000 medewerkers in 50 landen hebben de ambitie om van Air Products ’s werelds veiligste en best presterende leverancier van industriële gassen te maken, die aan alle klanten duurzame oplossingen en een uitstekende dienstverlening biedt. Voor meer informatie: www.airproducts.com.

In Nederland heeft Air Products vestigingen in Halfweg, Utrecht, Nijmegen en het Rotterdamse havengebied. Voor meer informatie: www.airproducts.nl.

NOTE: This release may contain forward-looking statements within the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are based on management’s reasonable expectations and assumptions as of the date of this release regarding important risk factors. Actual performance and financial results may differ materially from projections and estimates expressed in the forward-looking statements because of many factors not anticipated by management, including risk factors described in the Company’s Form 10K for its fiscal year ended September 30, 2013.

Connect with us on:

|

Contact Information

An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close