Air Products Home

News ReleaseAir Products brengt expertise in voor transportkoeling met behulp van vloeibare stikstof motor

Britse supermarktketen Sainsbury’s vermindert CO₂-uitstoot met 1,6 ton tijdens pilotproject van drie maanden

June 27, 2016 Haarlem

Air Products brengt expertise in voor transportkoeling met behulp van vloeibare stikstof motor.De eerste vrachtwagen voor gekoeld transport, die aangedreven wordt door een innovatieve motor die werkt met vloeibare stikstof, wordt de komende maanden getest door de Britse supermarktketen Sainsbury’s. Dankzij de expertise van Air Products op het gebied van cryogene technologie, worden de traditionele niet zeer milieuvriendelijke en luidruchtige dieselaggregaten vervangen door zero-emissie en stille koelunits om de vrachtwagen en de lading te koelen.

Het nieuwe koelsysteem, dat gebaseerd is op een revolutionaire Britse uitvinding ‘de Dearman Engine’, gebruikt de snelle expansie van vloeibare stikstof om energie te leveren voor het gekoeld transport zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Het systeem voorkomt de emissie van stikstofoxides (NOx) en fijnstof, die dieselmotoren en -aggregaten veroorzaken. Als expert in cryogene technologie heeft Air Products nauw samengewerkt met koeltechnologiespecialisten, Dearman en zijn partners.

Air Products heeft als doelstelling zijn klanten te helpen bij de verbetering van hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en bewijst met dit project haar engagement. De vrachtwagen zal tijdens het drie maanden durende pilootproject 1,6 ton koolstofdioxide minder uitstoten. Dat is een hoeveelheid die overeenkomt met de uitstoot van 14.500 kilometer in een moderne personenauto. Het pilotproject zal bovendien 37 kilo stikstofdioxide en 2 kilo fijnstof besparen; hoeveelheden die vergelijkbaar zijn met de uitstoot van een dieselaggregaat. De vrachtwagen zal rijden vanaf het logistieke centrum van Sainsbury’s in Waltham en wordt ingezet voor de distributie van gekoelde levensmiddelen naar winkels in de omgeving van Londen.

“De wereldwijde vraag naar duurzame oplossingen, die zowel de energie-efficiëntie verbeteren als de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen, wordt steeds groter. Krachtige samenwerkingsverbanden die organisaties in staat stellen om met behulp van milieuvriendelijke alternatieven op een verantwoorde manier hun activiteiten uit te voeren en zelfs uit te breiden zijn heel belangrijk. Dit project is een schoolvoorbeeld van wat we kunnen bereiken door het combineren van verschillende expertises en creatief denken”, zei Jon Trembley, Cryogenic Technology Manager EMEA van Air Products.

Toby Peters, oprichter en CEO van Dearman voegde daaraan toe: “De behoefte aan koeling neemt enorm toe en nieuwe technologieën zijn noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de toename van het koeltransport op een duurzame manier gerealiseerd kan worden. Het Dearman-systeem is zo’n technologie en we zijn er trots op dat we die primeur samen met Sainsbury’s kunnen aankondigen. De retailer staat bekend om zijn inzet voor milieu en duurzaamheid.”

Dit pilotproject is het laatste in een serie van innovaties bij Sainsbury’s om de uitstoot van koolstoffen te verminderen. In een andere project heeft het bedrijf met Air Products samengewerkt om schone, groene brandstof aan zijn klanten in Londen aan te bieden door de bouw van de eerste tankunit voor het tanken van waterstof in personenauto’s. Sainsbury’s was ook het eerste bedrijf in de wereld dat CO₂ gebruikte als een natuurlijk koelmiddel. Er zijn drie vrachtwagens uitgerust met een koelinstallatie, die op CO₂ werkt. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat alle koelkasten van het bedrijf worden voorzien van het schone koelmiddel R-452A, dat de uitstoot van schadelijke stoffen met 45% vermindert in vergelijking met de uitstoot van het gebruikelijke R404A.

In een toelichting op de bekendmaking van de nieuwe koeltechnologie zei Paul Crewe, Hoofd Sustainability bij Sainsbury’s: “Met de behoorlijk ambitieuze doelstellingen zoals geschetst in ons Sustainability Plan, heeft Sainsbury’s een reputatie opgebouwd als een early adopter van duurzame technologie. Het zero-emissie systeem van Dearman is echt opzienbarend. Een installatie aandrijven met vloeibare lucht, betekent letterlijk dat onze koeling op lucht draait!”

Noot voor de pers: er is een afbeelding van de truck met het koelsysteem beschikbaar. Die kunt u aanvragen bij Wisse Kommunikatie, telefoon: 026-4431523 of per e-mail: marjolein.tijdink@wisse-worldcom.nl.

Over het project en de technologie
Het project wordt geleid door Dearman en maakt gebruik van de Dearman Engine, die ook de basis is voor een serie zero-emissie aandrijf- en koeltechnologieën. Die zijn door het bedrijf ontwikkeld en ze worden toegepast in het transport en de bebouwde omgeving. Air Products, Hubbard Products en Dawsonrentals zijn als partners bij het project betrokken. Air Products bracht zijn expertise in op het gebied van cryogene technologie, verzorgt de bevoorrading met stikstof en levert de infrastructuur voor het vullen van de installaties. Hubbard Products bracht de koelsystemen in en zorgde voor de integratie van de systemen en de operationele ondersteuning. Dawsonrentals stelde een state-of-the-art koelvrachtauto ter beschikking en ondersteunde de projectuitvoering.

Over Sainsbury’s
Voor meer informatie over het duurzaamheidsbeleid van Sainsbury’s: www.j-sainsbury.co.uk/responsibility.

Over Dearman
Dearman is een technologiebedrijf, dat zich heeft toegelegd op de levering van schone energie en koeltechnologie. Dearman’s innovatieve technologie gebruikt op een unieke manier vloeibare lucht om zero-emissie energie en koeling te leveren. Het bedrijf ontwikkelt een portfolio van eigen technologie, producten en diensten, die met beperkte investeringen tot een aanzienlijke reductie van brandstofgebruik en emissies leiden.

De eerste toepassing van de Dearman-technologie is een zero-emissie transport koelsysteem, dat een alternatief is voor traditionele dieselaggregaten. Het systeem heeft een significante, positieve impact op de luchtkwaliteit en de CO₂-emissies. Dearman heeft nieuwe investeerders aan kunnen trekken en maakt nu een snelle groei door. Er werken nu meer dan 70 medewerkers. Het bedrijf bouwt momenteel een internationale reputatie op dankzij innovatie, durf, commercieel haalbare producten en slimme engineering om zijn primaire doel te verwezenlijken: van de wereld een schonere en koelere plek te maken.

Over Air Products
Air Products (NYSE: APD) is een toonaangevende, wereldwijde leverancier van industriële gassen, die al 75 jaar in de markt actief is. Het bedrijf levert atmosferische gassen en procesgassen, maar ook bijbehorende installaties en equipment aan industriële markten, waaronder de petrochemie, de metaalindustrie, de elektronica- en de voedingsmiddelenindustrie. Air Products is ook de grootste leverancier van technologie en equipment voor de verwerking van LNG.

Air Products realiseerde in boekjaar 2015 een omzet van 9,9 miljard dollar en staat op plaats 288 in de Fortune 500 lijst. De ongeveer 19.000 medewerkers in 50 landen hebben de ambitie om van Air Products ’s werelds veiligste en best presterende leverancier van industriële gassen te maken, die aan alle klanten duurzame oplossingen en een uitstekende dienstverlening biedt. Voor meer informatie: www.airproducts.com.

In Nederland heeft Air Products vestigingen in Halfweg, Utrecht, Nijmegen en het Rotterdamse havengebied. Voor meer informatie: www.airproducts.nl.

NOTE: This release may contain forward-looking statements within the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are based on management’s reasonable expectations and assumptions as of the date of this release regarding important risk factors. Actual performance and financial results may differ materially from projections and estimates expressed in the forward-looking statements because of many factors not anticipated by management, including risk factors described in the Company’s Form 10K for its fiscal year ended September 30, 2015.

Connect with us on:

|

Contact Information

An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

  1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close