Air Products Home

News ReleaseAir Products in Nederland viert vijftigjarige bestaan

Nederland belangrijke markt voor Amerikaanse producent van industriёle gassen

November 23, 2017 Halfweg

Air Products in Nederland viert vijftigjarige bestaanAir Products in Nederland, een van de grootste leveranciers van industriële gassen in ons land, viert dit jaar zijn vijftigjarige bestaan. Het bedrijf werd in 1967 opgericht in Utrecht en begon in de Rijnmond met de bouw van installaties voor de productie van gassen voor petrochemische bedrijven in de regio. In de afgelopen vijftig jaar is Air Products in Nederland uitgegroeid tot een bedrijf met vier locaties en zo’n 200 medewerkers. Air Products in Nederland is een dochteronderneming van het Amerikaanse Air Products, één van de grootste producenten van industriёle gassen ter wereld.

“Nederland is een belangrijke markt voor Air Products”, zegt Ivo Bols, President Industrial Gases Europe and Africa. “In de Rijnmond met zijn grote cluster petrochemische bedrijven is Air Products de grootste leverancier van industriële gassen. Van oudsher hebben we dan ook veel in de regio geïnvesteerd. Onze infrastructuur in het Botlekgebied omvat onder meer luchtscheidingsinstallaties, waterstoffabrieken, en stoomproductie, waar gassen en andere utilities worden geproduceerd. De installaties staan via een netwerk van zo’n 160 kilometer pijpleiding in verbinding met klanten in de raffinage en de (petro)chemie. De installaties vormen samen een van de grootste clusters van activiteiten van Air Products wereldwijd.”

Highlights van 1967 tot 2017

Air Products startte haar activiteiten in Nederland in 1967. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat 29 september als officiёle oprichtingsdatum genoteerd. Air Products Nederland begon toen met de bouw van een luchtscheidingsfabriek (ASU) en een waterstof/koolmonoxidefabriek (HyCO) in de Botlek, die zuurstof, argon, waterstof, koolmonoxide en stoom aan klanten leverden. Rond dezelfde tijd werd in Terneuzen begonnen met de bouw van een luchtscheidingsfabriek.

Air Products heeft het concept van ‘co-siting’ in Nederland geïntroduceerd. Bij co-siting bouwt en beheert Air Products de installaties op het terrein van de klant. De producten worden direct in het productieproces van de klant ingezet, terwijl rest- en bijproducten van de klant zoveel mogelijk worden (her)gebruikt voor de productie van gassen en utilities.

In 2001 werd een deel van de activiteiten van AGA Gas B.V. (een dochteronderneming van het Zweedse AGA AB) overgenomen, dat zich bezighield met de verkoop van cilindergassen. Na die overname kreeg de Nederlandse organisatie haar huidige vorm. In 2012 werd een nieuwe waterstoffabriek bij Rozenburg in gebruik genomen, die nu een van de meeste efficiёnte waterstoffabrieken ter wereld is. In 2014 werd op Polanenpark langs de A9 bij Haarlem een compleet nieuw vul- en distributiecentrum geopend, van waaruit maandelijks zo’n 50.000 gascilinders aan klanten door het hele land geleverd worden. In het gebouw zijn ook de afdelingen marketing, sales, logistiek, administratie en technische ondersteuning gevestigd.

Anno 2017 is Air Products uitgegroeid tot een van de belangrijkste producenten en leveranciers van industriёle gassen in ons land. Air Products produceert en levert een complete range industriёle gassen aan meer dan dertig industriёle sectoren, zoals bijvoorbeeld de (petro)chemische industrie, de elektronica-industrie, metaalbedrijven, producenten van voedingsmiddelen, laboratoria en ziekenhuizen. Daarnaast ontwikkelt Air Products oplossingen en applicaties voor de toepassing van industriёle gassen.

Festiviteiten

Air Products zal het komende jaar diverse activiteiten organiseren voor eigen medewerkers en voor externe relaties. Dat gebeurt allemaal onder het motto ‘Your challenge, our innovation’. Het motto verwijst naar vijftig jaar innovatie, waarin Air Products een bijdrage geleverd heeft aan de ontwikkeling van haar klanten in meer dan dertig bedrijfstakken. Dat was mogelijk dankzij de levering van een uitgebreid assortiment gassen en bijbehorende apparatuur, maar ook dankzij duurzame oplossingen en een uitstekende service.

Over Air Products
Air Products (NYSE:APD) is al meer dan 75 jaar een toonaangevende producent van industriële gassen. De kernactiviteiten van het bedrijf op het gebied van industriële gassen omvatten de levering van atmosferische en procesgassen en de bijbehorende equipment aan industriële markten, waaronder raffinage en petrochemie, metaalverwerking, elektronica en producenten van voedingsmiddelen en dranken. Air Products is daarnaast wereldwijd de grootste aanbieder van procestechnologie en equipment voor LNG ter wereld.

Air Products realiseerde in het fiscale boekjaar 2017 een omzet van 8,2 miljard dollar en heeft momenteel een marktwaarde van zo’n 35 miljard dollar. Circa 15.000 zeer betrokken werknemers worden gedreven door de ambitie van Air Products ’s om innovatieve oplossingen te ontwikkelen, die goed zijn voor het milieu, die de duurzaamheid verbeteren en die een antwoord geven op de uitdagingen waarmee klanten, de maatschappij en de wereld geconfronteerd worden. Voor meer informatie: www.airproducts.nl.

NOTE: This release may contain forward-looking statements within the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are based on management’s reasonable expectations and assumptions as of the date of this release regarding important risk factors. Actual performance and financial results may differ materially from projections and estimates expressed in the forward-looking statements because of many factors not anticipated by management, including risk factors described in the Company’s Form 10K for its fiscal year ended September 30, 2017.

Connect with us on:

|

Contact Information

 • Perscontact
  Theo Snijders
  +31 26 443 1523
 • Investor Contact
  Simon Moore
  (610) 481-7461
  Air Products and Chemicals, Inc.
  7201 Hamilton Boulevard
  Allentown, PA 18195-1501
  USA
  (610) 481-2729
An error has occured, please fix the highlighted fields.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

What can we answer for you?

 1. What kind of inquiry?

If you would prefer to contact us by phone, you can call any of our Air Products locations worldwide by visiting Worldwide Locations & Phone Numbers.

X

This site uses cookies to store information on your computer. Some are essential to make our site work; others help us to better understand our users. By using the site, you consent to the placement of these cookies. Read our Legal Notice to learn more.

Close